#1 Kawowe rytuały: Lody „utopione” w gorącym espresso
07.05.2024Affogato najlepiej smakuje w filiżankach Elements
![#1 Kawowe rytuały: Lody „utopione” w gorącym espresso](/images/thumbs/f/b/9/fb9ea7e1f05874dbf2281f6cd7608be5/newska-banner-PL-affogato-1200x1200.png)
Bogaty i wyrazisty smak espresso doskonale łączy się z kremową słodyczą lodów. Affogato. Łatwe w przygotowaniu, elegancki rezultat. Dla miłośników prostych przepisów na kawę.
Do affogato, słynnego włoskiego deseru, który można łatwo przygotować w domu, potrzebne są tylko dwa składniki: kawa i lody. Wyrafinowane połączenie tekstur i temperatur przynosi zaskakujące orzeźwienie. Rozkosz o każdej porze dnia, ale szczególnie jako słodka przekąska po wspaniałym obiedzie lub kolacji.
Składniki na 1 porcję:
∙ 1 do 2 gałek lodów waniliowych
∙ 1 espresso
1 filiżanka do kawy ze spodkiem Elements,
łyżeczki do lodów Love Cutlery
![emo 2](/images/web/2024/05-coffe-tasting/emo_detail_affogato.png)
Procedura:
Krok 1
Umieść gałki lodów
waniliowych w kubku.
Krok 2
Zalej gorącym espresso i natychmiast podawaj.
WSKAZÓWKA: Lody
waniliowe to klasyczny wybór, który doskonale uzupełnia espresso,
nie przytłaczając jego smaku. Jeśli masz ochotę poeksperymentować,
polecamy lody orzechowe, karmelowe lub czekoladowe.