Gulasz ziemniaczany
25-04-2025Przepis od foodblogera @szevaszferi



,,Gulasz ziemniaczany zawsze należał do moich ulubionych potraw. Tym razem spróbowałem go przygotować w żeliwnym garnku Jupiter od Sola Switzerland.“


,,Gulasz ziemniaczany zawsze należał do moich ulubionych potraw. Tym razem spróbowałem go przygotować w żeliwnym garnku Jupiter od Sola Switzerland.“

Czas przygotowania:
55 min
Jedzenie:
Obiad
Porcje:
6
Autor:
Ferenc Voltárniszt
Ingrediencie :
2 łyżki tłuszczu z kaczki
4 średniej wielkości cebule
4 ząbki czosnku
1 para kiełbasy
1 łyżka mielonej papryki
1 łyżeczka wędzonej mielonej papryki
2 ks papryki
2 średniej wielkości pomidory
4,5 kg ziemniaków
0,5 dcl białego octu winnego
sól, czarny pieprz

1. Na bardzo małym ogniu najpierw podsmażamy pokrojoną kiełbasę. Następnie ją wyjmujemy, a na tłuszczu z kiełbasy smażymy drobno posiekaną cebulę. Dodajemy przeciśnięty czosnek i mieszamy go z tłuszczem z kiełbasy. Potem dodajemy pokrojoną paprykę i pomidory, a całość podlewamy odrobiną białego octu winnego.

2. Ten podstawowy sos gotujemy przez około 10 minut, a następnie doprawiamy wędzoną i słodką papryką, solą oraz pieprzem. Dodajemy pokrojone ziemniaki i podlewamy tyle wody, aby ziemniaki nie były całkowicie zanurzone.

3. Gotujemy na małym ogniu, aż ziemniaki staną się miękkie i gotowe!

Smacznego!
Tekst ze zdjęcia: Ferenc Voltárniszt, @szevaszferi