Przepis od foodblogera @szevaszferi

banner

Węgierski foodbloger i influencer Ferenc Voltárniszt wypróbował nasz ulubiony żeliwny garnek Jupiter, w którym przygotował tradycyjny gulasz ziemniaczany. Wypróbuj jego przepis i rozkoszuj się tym tradycyjnym, sycącym daniem.

Svatava Vašková foto

,,Gulasz ziemniaczany zawsze należał do moich ulubionych potraw. Tym razem spróbowałem go przygotować w żeliwnym garnku Jupiter od Sola Switzerland.“

Svatava Vašková foto

,,Gulasz ziemniaczany zawsze należał do moich ulubionych potraw. Tym razem spróbowałem go przygotować w żeliwnym garnku Jupiter od Sola Switzerland.“

Żeliwny garnek emaliowany
czerwony ø 24 cm
Jupiter

Talerz głęboki U-Coupe
22 cm
Gaya Elements Night Terra

Morskozielone lniane podkładki
na talerz 35 x 50 cm
Gaya Ambiente

Czas przygotowania:

55 min

Jedzenie:

Obiad

Porcje:

6

Autor:

Ferenc Voltárniszt

Ingrediencie :

2 łyżki tłuszczu z kaczki

4 średniej wielkości cebule

4 ząbki czosnku

1 para kiełbasy

1 łyżka mielonej papryki

1 łyżeczka wędzonej mielonej papryki

2 ks papryki

2 średniej wielkości pomidory

4,5 kg ziemniaków

0,5 dcl białego octu winnego

sól, czarny pieprz

1. Na bardzo małym ogniu najpierw podsmażamy pokrojoną kiełbasę. Następnie ją wyjmujemy, a na tłuszczu z kiełbasy smażymy drobno posiekaną cebulę. Dodajemy przeciśnięty czosnek i mieszamy go z tłuszczem z kiełbasy. Potem dodajemy pokrojoną paprykę i pomidory, a całość podlewamy odrobiną białego octu winnego.

2. Ten podstawowy sos gotujemy przez około 10 minut, a następnie doprawiamy wędzoną i słodką papryką, solą oraz pieprzem. Dodajemy pokrojone ziemniaki i podlewamy tyle wody, aby ziemniaki nie były całkowicie zanurzone.

3. Gotujemy na małym ogniu, aż ziemniaki staną się miękkie i gotowe!

Smacznego!

Tekst ze zdjęcia: Ferenc Voltárniszt, @szevaszferi