BEZPŁATNA DOSTAWA POWYŻEJ 250 zł

Letnie drinki mieszane: 8 smacznych i łatwych przepisów, które możesz przygotować sam

30.07.2023

W stylowych kieliszkach na nóżce Lunasol

Letnie drinki mieszane: 8 smacznych i łatwych przepisów, które możesz przygotować sam

Zwykle degustujemy dobre wino z kieliszka na nóżce. Czy sięgnęlibyście po niego, nawet gdybyście mieli ochotę na drink? Elegancki kieliszek potęguje doznania smakowe. Bo pijemy nie tylko ustami, ale również oczami. We współpracy z profesjonalnymi barmanami przygotowaliśmy dla was osiem świetnych receptur na letnie drinki. Pokażemy wam, jak je podawać stylowo.


Przepisy wideo
na stylowe drinki mieszane


Sorrento Sparkle

Sorrento Sparkle

w cytrynowych objęciach

Hugo

Hugo

orzeźwienie z czarnego bzu

Prince of Wales

Prince of Wales

eksplozja niespodziewanych smaków

Mimosa

Mimosa

pikantna pobudka

Aperol Spritz

Aperol Spritz

pomarańczowy symbol lata

Campari Tocco Rosso

Campari Tocco Rosso

zmysłowy smak

Bellini

Bellini

włoska klasyka

Prosecco Royal

Prosecco Royal

królewskie party



Nie mamy nic przeciwko piwu i winu, ale w tych temperaturach potrzebujesz napój z kostką lodu. Profesjonalni barmani przygotowali dla Ciebie osiem różnych przepisów na letnie drinki, do których potrzebujesz tylko kilku składników i są odpowiednie także dla początkujących. Zgodnie z dewizą — im prościej, tym lepiej. To 4 klasyki i 4 nowości, które zaskoczą Ciebie i Twoich gości. W naszych pięknych szklankach drinki prezentują się najlepiej i obiecują doskonałe doznania smakowe. Możesz więc zrezygnować ze spaceru do baru i trzymać nogi na ogrodowym leżaku lub hamaku. Przede wszystkim: „Ice, Ice Baby“, bo letni drink musi być podany na zimno. Na zdrowie i cincin!




Wszystko do stylowego mieszania drinków

Jeśli chcesz przygotowywać drinki jak prawdziwi mistrzowie, będziesz potrzebować profesjonalnego wyposażenia barmańskiego. Bez względu na to, czy sięgniesz po którąś z nowości Basic, czy też kompletny zestaw Cocktail, sama przygotowanie będzie niesamowitym doświadczeniem. Must have to łyżka z rękojeścią wkręcanądwustronny miarkownik, który pomoże Ci precyzyjnie dozować składniki w mililitrach. Całe wyposażenie barmańskie możesz również nabyć z czarnym wykończeniem PVD, które nadaje mu specjalny wygląd.


bar accesories

Cała oferta sprzętu barmańskiego






Sorrento Sparkle

w cytrynowych objęciach


Drink Sorrento Sparkle ma w sobie coś z wakacji. Jego smak przeniesie Cię prosto na słoneczne wybrzeże Włoch.
Jest dość prosty w przygotowaniu, więc bez problemu przyrządzisz go dla wszystkich gości na garden party.


SKŁADNIKI

3 cl mrożonego Limoncello *
10 cl musującego wina
3 maliny do dekoracji
BIO cytryna
lód

POLECAMY KIELISZEK
Optima Line Lunasol 660 ml Optima Line Lunasol 660 ml

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Do kieliszka do wina wlej kolejno Limoncello i wino musujące. Uzupełnij lodem. Wymieszaj delikatnie łyżką i udekoruj malinami. Z umytej cytryny odkrój kawałek skórki wielkości monety, wyciśnij olejki eteryczne ze skórki nad szklanką. Bogaty aromat cytrusów dociera w ten sposób na powierzchnię drinka i wzmacnia jego aromat. Włóż ją do drinka i podawaj.

* Limoncello to jeden z popularnych we Włoszech likierów owocowych. Jego historia pisana jest od ponad stu lat. Wytwarzany jest ze skórki cytryn, którą ługuje się w czystym alkoholu. Można go również łatwo przygotować w domu.





Hugo

orzeźwienie z czarnego bzu


Aromatyczny dzięki mięcie, orzeźwiający dzięki bzowi. Pochodzący z regionu Trentino-Alto Adige,
drink Hugo szybko stał się popularny poza granicami Włoch. Najlepiej smakuje z domowym syropem z czarnego bzu.


SKŁADNIKI

10 cl musującego wina
2 – 3 cl syropu z kwiatów czarnego bzu
5 cl wody sodowej
6 listków mięty
ćwiartka cytryny
lód

POLECAMY KIELISZEK
21st Lunasol 810 ml 21st Lunasol 810 ml

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Syrop z czarnego bzu i wino musujące wlej do kieliszka do wina i uzupełnij lodem. Udekoruj ćwiartką cytryny i listkami mięty. Uzupełnij wodą sodową i delikatnie wymieszaj. Napój serwuj ze słomką.

Wskazówka: Jeśli masz wybór, sięgnij po miętę marokańską. Ma najwięcej olejków eterycznych i dzięki temu szczególnie silny aromat. Jest znacznie smaczniejsza od innych odmian mięty.

Pro nealko verzi doporučujeme použít nealkoholický sekt/šumivé víno. 





Prince of Wales

eksplozja niespodziewanych smaków


To jeden ze światowych klasyków, których warto spróbować. Mówi się, że ten drink został stworzony przez Edwarda VII, księcia Walii, króla Anglii w latach 1901–1910. Można by pomyśleć, że bardziej przypadnie do gustu panom. W efekcie jednak otrzymujemy delikatny, bąbelkowy napój, który zaskoczy nas eksplozją niespodziewanych smaków.


SKŁADNIKI

10 cl musującego wina
2 cl koniaku
1 cl Triple sec (aromatyczny likier pomarańczowy)
1 kreska Angostury bitter
skórka z BIO pomarańczy (jako dekoracja)

POLECAMY KIELISZEK
21st Lunasol 250 ml 21st Lunasol 250 ml

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Stopniowo wlewaj koniak, Triple sec i Angosturę do schłodzonego kieliszka do szampana. Wlej schłodzone wino musujące. Z umytej pomarańczy wytnij pasek skórki, wyciśnij z niej olejki eteryczne nad szklanką. Dzięki temu bogaty aromat cytrusów zostaje na powierzchni drinka i wzmacnia jego aromat. Włóż ją do drinka i podawaj.

Wskazówka: Istnieje wiele wariantów mieszania tego drinka. Koniak można zastąpić brandy lub żytnią whisky. My preferujemy koniak, który pięknie łączy się z winem musującym, ponieważ oba są na bazie winogron.





Mimosa

pikantna pobudka


Leniwy niedzielny poranek lub spotkanie z przyjaciółmi zostanie przyjemnie rozpoczęte przez szklaneczkę drinka Mimoza. W Ameryce tradycyjnie podaje się go gościom rano po weselu. Istnieją dwie wersje jego pochodzenia – francuska, w której został stworzony przez barmana w 1925 roku w hotelu Ritz w Paryżu, lub amerykańska, w której został wymyślony przez reżysera Alfreda Hitchcocka w San Francisco w latach 40. XX wieku.


SKŁADNIKI

10 cl Prosecco
6 cl świeżego soku z pomarańczy

POLECAMY KIELISZEK
Univers Lunasol 205 ml Univers Lunasol 205 ml

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Podaje się go w kieliszku do szampana, który powinien być dobrze schłodzony, podobnie jak składniki. Ma piękny żółty kolor i ostry smak dzięki sokowi z pomarańczy. Jednak swoją nazwę bierze od angielskiej nazwy akacji, drzewa o jaskrawożółtych kwiatach.

Wskazówka: Zwróć szczególną uwagę na jakość soku pomarańczowego. Napój najlepiej smakuje ze świeżo wyciśniętym sokiem z jednej lub dwóch pomarańczy (może być też z miąższem).

Pro nealko verzi doporučujeme použít nealkoholický sekt/šumivé víno. 





Aperol Spritz

pomarańczowy symbol lata


Dlaczego jest tak popularny na świecie? Unikalne połączenie gorzkiego i słodkiego smaku będzie właściwą odpowiedzią. Aperol Spritz – pomarańczowy symbol lata i wakacyjnej wygody. Po raz pierwszy pojawił się na scenie drinków w latach 50-tych, więc najwyższy czas, aby zrobić go w domu i cieszyć się nim na tarasie lub w stroju kąpielowym przy basenie.


SKŁADNIKI

8 cl Prosecco
6 cl Aperolu *
4 cl wody sodowej
BIO pomarańcza
kostki lodu

POLECAMY KIELISZEK
Green Wave Lunasol 765 ml Green Wave Lunasol 765 ml

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Stopniowo wlewaj Aperol i lód do kieliszka do czerwonego wina. Wlej Prosecco i wodę sodową. Wymieszaj delikatnie łyżką, aby smaki się połączyły, ale zachowały bąbelki. Udekoruj dwoma plastrami pomarańczy. Podawaj ze słomką.

* Aperol to ziołowy aperitif, którego historia rozpoczęła się w 1919 roku. Pochodzi z północno-wschodniego regionu Włoch. Powstaje poprzez ługowanie goryczki, rabarbaru i ekstraktów z pomarańczy z mieszanką ziół. Ma niską zawartość alkoholu – tylko 11 procent, co jest idealne na parne letnie dni. 





Campari Tocco Rosso

zmysłowy smak


Zmysłowa nazwa napoju, luźno tłumaczona z włoskiego jako „czerwony dotyk“, smakuje równie zmysłowo. Samo Campari jest symbolem przyjemności, a w połączeniu ze słodkim syropem z bzu i pysznym musującym Prosecco obiecuje wyrafinowane doznania dla kubków smakowych. Już sam widok eleganckiego kieliszka do wina pełnego truskawek, mięty, lodu i różowego napoju zachęca, by w romantycznym nastroju cieszyć się ciepłym letnim wieczorem.


SKŁADNIKI

3 cl Campari *
2 cl syropu z czarnego bzu
6 cl Prosecco
garść truskawek
listki mięty
kostki lodu

POLECAMY KIELISZEK
Anno Lunasol 450 ml Anno Lunasol 450 ml

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Do kieliszka do wina wlej Campari, syrop z czarnego bzu i lód. Dopełnij winem musującym i udekoruj świeżą miętą i truskawkami. Czerwone Campari nadaje drinkowi nie tylko czerwony kolor, ale także świeży słodki aromat.

* Likier Campari jest jednym z korzennych bitterów, a jego sekretna receptura składa się z około 50 różnych ziół, gorzkiej pomarańczy i soczystych jagód. Bittery wywodzą się z medycyny. Początkowo były produkowane w celu łagodzenia problemów trawiennych, a dopiero później stały się częścią kultury napojów.





Bellini

włoska klasyka


Świeże brzoskwinie z ogrodu prosto do Twojego schłodzonego Bellini. Idealny letni aperitif, a przy tym dość prosty w przygotowaniu. Został wymyślony w słynnym barze Harry's w Wenecji. Pięknie łączy aksamitne bąbelki wytrawnego wina musującego i orzeźwiający smak brzoskwiniowego puree.


SKŁADNIKI

10 cl Prosecco
5 cl świeżego puree brzoskwiniowego

POLECAMY KIELISZEK
Crystal Lunasol 210 ml Crystal Lunasol 210 ml

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Do schłodzonego kieliszka do szampana wlej brzoskwiniowe puree, uzupełnij winem musującym (oba składniki lej po wewnętrznej ściance przechylonego kieliszka) i delektuj się.

Wskazówka: Smak Bellini jest lekki i delikatny, nadaje się do przystawek lub przekąsek. Pamiętajcie – sezon na brzoskwinie to sezon na Bellini.

Pro nealko verzi doporučujeme použít nealkoholický sekt/šumivé víno. 





Prosecco Royal

królewskie party


Najlepsze drinki zwykle są najprostsze. Należy do nich stary dobry klasyczny Prosecco Royal, który jest wariacją na temat słynnego francuskiego Kir Royal (gdzie zamiast Prosecco używa się francuskiego szampana). Jego nazwa pochodzi od nazwiska księdza Félixa Kiry, bohatera francuskiego ruchu oporu podczas II wojny światowej i burmistrza francuskiego miasta Dijon. Niektóre historie twierdzą, że Kir wymyślił napój po tym, jak naziści skonfiskowali wszystkie czerwone wina z regionu Burgundii. Zmieszał drinka z dostępnym białym winem, które smakowało jak czerwone. Czy to prawda, czy nie, warto spróbować tego pysznego napoju.


SKŁADNIKI

10 cl Prosecco lub wina musującego
2 cl Crème de Cassis (słodki likier z czarnej porzeczki) *

Jeśli organizujesz imprezę dla większej ilości osób, polecamy zrobić drinka w większej ilości:
1 butelka Prosecco lub wina musującego
100 ml Crème de Cassis
drobne owoce leśne

POLECAMY KIELISZEK
Flow Lunasol 300 ml Flow Lunasol 300 ml

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Prosty i wyrafinowany jednocześnie. W schłodzonym kieliszku do szampana umieść drobne owoce leśne – jeżyny, maliny lub czarne porzeczki. Zalej Crème de Cassis i Prosecco. Świetny jako toast na uroczyste okazje, ale także na garden party.

* Crème de Cassis jest wytwarzany z czarnych porzeczek uprawianych w Dijon we Francji. Jest idealny do drinków, ale także do słodkich deserów.




Baw się i pij odpowiedzialnie. Promowany produkt przeznaczony jest wyłącznie dla osób powyżej 18 roku życia. Przedstawione tu osoby nie są pod wpływem alkoholu.


Producer: www.solapoint.pl
Directors: Marko Viskupič & Mária Dzianová
Assistant Director: Nikola Nosianová
Bartenders: Róbert Šajtlava & Lucia Ratkovská
Video: Patrik Reguli & Peter Lipták
Photography: Ivana Fiantoková & Tomáš Slovák
Make-up Artist: Katarína Zuzulová
Copywriter: Kristína Brezinová R.
Location: Pálenica Jelšovce