BEZPŁATNA DOSTAWA POWYŻEJ 250 zł

Jak wybrać noże kuchenne...

30.09.2022

...by zostali twoim skarbem

Jak wybrać noże kuchenne...

Słynny szef kuchni Wolfgang Puck z uśmiechem opisuje wydarzenie z dzieciństwa dotyczący niedzielnego schabowego. O tym, że wolno mu było jeść mięso tylko raz w tygodniu i jak z tym wykiwał. Pokroił świąteczny kotlet i zaoszczędził połowę na poniedziałek – żeby miał mięso dwa razy w tygodniu. W tamtym czasie prawdopodobnie nie obchodziło go, jakim nożem to zrobił. Ale u szczytu sławy, kiedy np. zarządza cateringiem na Oskarach, po prostu nie może zostać bez doskonałego sprzętu. I nawet kucharze domowi doskonale rozumieją, że odpowiednie noże to prawdziwy skarb w kuchni.




Idź w krojeniu do krawędzi

W poprzednim artykule wyjaśnialiśmy, dlaczego 1 nóż w kuchni to za mało. Zaprezentowaliśmy również ich podstawową dystrybucję. Cóż, jeśli nie chcesz być wymyślnym kucharzem domowym, ale chcesz być Wolfgangiem Puckiem w domu, musisz stale pogłębiać swoją wiedzę. Wtedy nie tylko sam dokonasz właściwego wyboru, ale także wyedukujesz kucharzy wokół siebie.







Najpierw wybierz nóż szefa kuchni

Na początek dobrze jest wybrać nóż, którego będziesz używać najczęściej. Główną gwiazdę. Następnie układasz wokół niej swój idealny skład. Nóż szefa kuchni Lunasol Premium łączy w sobie zalety dużego i zręcznego noża. Posiada wysokiej jakości, niemiecką stal hartowaną w lodzie, która jest w pełni osadzona w ergonomicznym uchwycie wykonanym z twardego tworzywa POM.

Będziesz miał pewność w swoich rękach, bez problemu pokroisz mięso czy warzywa. Ale można go również wykorzystać np. do rozbicia czosnku powierzchnią noża – z przyjemnym efektem uboczym – niczym dobry kucharz „waliś w stół”.

Najpierw wybierz nóż szefa kuchni



Materiał ostrza jest podstawą

Czy rycerz wygrałby walkę, gdyby miał papierowy miecz? Podobnie, czy kucharz odniesie sukces, jeśli ostrze noża zostanie wykonane ze złej jakości materiału? Do wydajnej pracy zalecamy wybór adamaszku lub stali nierdzewnej. Stal nierdzewna nie wymaga częstej pielęgnacji, jest odporna na korozję, dzięki czemu wygląda tak samo nawet po długim czasie. Odpowiednim adeptem tej odmiany jest nóż santoku. Adamaszek natomiast jest oryginalny z pięknymi wzorami, które przypominają słoje roczne. Różni się wyglądem od stali nierdzewnej, poza tym nie ma między nimi dużej różnicy. Jest również trwały i łatwy w utrzymaniu. U nas możesz wybrać np. nóż kuchenny Lunasol Platinum Damascus ze stali adamaszkowej.


Materiał ostrza jest podstawą 1
Materiał ostrza jest podstawą 2






Czy twardsza stal automatycznie jest lepsza?

Czy twardsza stal
automatycznie jest lepsza?

Może to wiesz. Pewnego dnia czujesz, że możesz przeciąć sekwoję, a po kilku dniach ledwo przetniesz ugotowaną marchewkę. Nie musi to oznaczać, że nóż jest złej jakości. Jest to prawdopodobnie rodzaj ostrza ze stali miękkiej, która ma swoje wady i zalety. Jest bardziej odporny na uderzenia i bardziej elastyczny, co pomoże Ci wygrać bitwę o krojenie indyka. Z drugiej strony naturalne jest, że trzeba go częściej szlifować.

Z drugiej strony twarda stal pozostaje ostra przez długi czas, ale zwykle nie jest tak elastyczna i może być podatna na silne uderzenia.

A co złotą – w tym przypadku raczej stalową – droga środkowa? Nóż Premium S-Art artysty Reto Bärschi łączy w sobie zalety obu typów. Zachowuje swoją ostrość, ale jest również elastyczny i trwały.







Dzięki odpowiedniemu kształtowi
będziesz kuchennym ninja

Podoba Ci się japoński lub niemiecki styl noża? Okrągłe ostrza typu niemieckiego nadają się do cięcia „ruchowego”.

Jednak prawdziwy kuchenny samuraj potrzebuje również japońskiego santoku z prostszym ostrzem, które doskonale nadaje się do rąbania z góry. Dzięki rowkom po bokach warzywa nie przyklejają się do niej podczas krojenia. Możesz również użyć go jako miarki do zgarnięcia do garnka. A oprócz szerokiego ostrza noży santoku, będziesz również zadowolony z ich szerokiego wyboru.

Dzięki odpowiedniemu kształtowi będziesz kuchennym ninja




Ułatw sobie przygotowanie sushi i filetowanie ryb


Ułatw sobie przygotowanie
sushi i filetowanie ryb

Czy jesteś fanem sushi? Idealny do tego jest nóż z jednostronnie zaostrzonym ostrzem. Doskonale radzi sobie nawet z wymagającym filetowaniem ryb, z łatwością oddzielisz nim skórę od mięsa.

Ostrze naszego noża do sushi Lunasol Premium S-Art jest szlifowane z prawej strony – jest więc przeznaczony tylko dla osób praworęcznych. Jednocześnie nie zalecamy go do stosowania przy innych pokarmach, ponieważ krój ma tendencję do błądzenia. W takim przypadku lepiej użyć klasycznego, dwustronnego noża ostrzonego.







Niezbędny jest wygodny uchwyt

Czy Roger Federer zostałby asem tenisowym, gdyby rakieta nie mieściła się w jego dłoni? Podobnie nie awansujesz w światowych rankingach kucharzy bez odpowiedniego uchwytu. Musi wygodnie pasować. Następnie możesz przejść do innych kryteriów. Na przykład materiał.

Niezbędny jest wygodny uchwyt




Plastik i włókno szklane są trwałe, drewno jest wyjątkowe


Plastik i włókno szklane są trwałe, drewno jest wyjątkowe

Prawdopodobnie najczęściej używanym uchwytem jest plastik. Nie zawiedzie Cię nawet w napiętych sytuacjach – jest wytrzymały, łatwy w utrzymaniu i wytrzymuje naprawdę długo. Podobne właściwości ma włókno szklane, które jest również niezwykle wytrzymałe. Jeśli jednak jesteś miłośnikiem drewna, na pewno zainteresuje Cię zestaw noży do steków Basic w pudełku. Oczywiście wymaga większej pielęgnacji, ale Twoje serce będzie zachwycone jego wyjątkowością – żaden kawałek drewna nie jest taki sam.







Przetestuj równowagę

Przy gotowaniu gulaszu obowiązuje zasada – tyle mięsa, ile cebuli. Tę samą zasadę możemy zastosować do dwóch głównych części noża. Aby dobrze nim manewrować i nie powodować bólu nadgarstka, ostrze i rękojeść muszą mieć taką samą wagę. Jak się dowiadujesz? Umieść nóż na palcu wskazującym dokładnie w punkcie pomiędzy ostrzem a rękojeścią. Jeśli żaden koniec nie spadnie, masz idealnie wyważony nóż.

Przetestuj równowagę




Zestaw noży oszczędza miejsce i czas


Zestaw noży oszczędza miejsce i czas

Jeśli nie chcesz kupować każdego modelu osobno, zestaw 6 różnych noży Profi-Line będzie pasował do Ciebie z ostrzem ze stali nierdzewnej i plastikowym uchwytem. Dodatkowo, dzięki praktycznej bambusowej podstawce, noże nie będą niepotrzebnie kroić Twojej przestrzeni roboczej.




Zamów noże kuchenne online

Wierzymy, że nauczyłeś się przydatnych informacji i teraz wiesz, jak wybrać odpowiednie noże kuchenne.
W następnej części omówimy inny interesujący temat, więc bądźcie czujni.

button
badge