Jak wybrać noże kuchenne...
30.09.2022...by zostali twoim skarbem
Słynny szef kuchni Wolfgang Puck z uśmiechem opisuje wydarzenie z dzieciństwa dotyczący niedzielnego schabowego. O tym, że wolno mu było jeść mięso tylko raz w tygodniu i jak z tym wykiwał. Pokroił świąteczny kotlet i zaoszczędził połowę na poniedziałek – żeby miał mięso dwa razy w tygodniu. W tamtym czasie prawdopodobnie nie obchodziło go, jakim nożem to zrobił. Ale u szczytu sławy, kiedy np. zarządza cateringiem na Oskarach, po prostu nie może zostać bez doskonałego sprzętu. I nawet kucharze domowi doskonale rozumieją, że odpowiednie noże to prawdziwy skarb w kuchni.
Idź w krojeniu do krawędzi
W poprzednim artykule wyjaśnialiśmy, dlaczego 1 nóż w kuchni to za mało. Zaprezentowaliśmy również ich podstawową dystrybucję. Cóż, jeśli nie chcesz być wymyślnym kucharzem domowym, ale chcesz być Wolfgangiem Puckiem w domu, musisz stale pogłębiać swoją wiedzę. Wtedy nie tylko sam dokonasz właściwego wyboru, ale także wyedukujesz kucharzy wokół siebie.
Najpierw wybierz nóż szefa kuchni
Na
początek dobrze jest wybrać nóż, którego będziesz używać najczęściej.
Główną gwiazdę. Następnie układasz wokół niej swój idealny skład. Nóż szefa kuchni Lunasol Premium
łączy w sobie zalety dużego i zręcznego noża. Posiada wysokiej jakości,
niemiecką stal hartowaną w lodzie, która jest w pełni osadzona w
ergonomicznym uchwycie wykonanym z twardego tworzywa POM.
Będziesz miał pewność w swoich rękach, bez problemu pokroisz mięso czy
warzywa. Ale można go również wykorzystać np. do rozbicia czosnku
powierzchnią noża – z przyjemnym efektem uboczym – niczym dobry kucharz
„waliś w stół”.
Materiał ostrza jest podstawą
Czy rycerz wygrałby walkę, gdyby miał papierowy miecz? Podobnie, czy kucharz odniesie sukces, jeśli ostrze noża zostanie wykonane ze złej jakości materiału? Do wydajnej pracy zalecamy wybór adamaszku lub stali nierdzewnej. Stal nierdzewna nie wymaga częstej pielęgnacji, jest odporna na korozję, dzięki czemu wygląda tak samo nawet po długim czasie. Odpowiednim adeptem tej odmiany jest nóż santoku. Adamaszek natomiast jest oryginalny z pięknymi wzorami, które przypominają słoje roczne. Różni się wyglądem od stali nierdzewnej, poza tym nie ma między nimi dużej różnicy. Jest również trwały i łatwy w utrzymaniu. U nas możesz wybrać np. nóż kuchenny Lunasol Platinum Damascus ze stali adamaszkowej.
Czy
twardsza stal
automatycznie jest lepsza?
Może
to wiesz. Pewnego dnia czujesz, że możesz przeciąć sekwoję, a po kilku
dniach ledwo przetniesz ugotowaną marchewkę. Nie musi to oznaczać, że nóż
jest złej jakości. Jest to prawdopodobnie rodzaj ostrza ze stali miękkiej,
która ma swoje wady i zalety. Jest bardziej odporny na uderzenia i bardziej
elastyczny, co pomoże Ci wygrać bitwę o krojenie indyka. Z drugiej strony
naturalne jest, że trzeba go częściej szlifować.
Z drugiej strony twarda stal pozostaje ostra przez długi czas, ale zwykle nie
jest tak elastyczna i może być podatna na silne uderzenia.
A co złotą – w tym przypadku raczej stalową – droga środkowa? Nóż
Premium S-Art artysty Reto Bärschi
łączy w sobie zalety obu typów. Zachowuje swoją ostrość, ale jest
również elastyczny i trwały.
Dzięki
odpowiedniemu kształtowi
będziesz kuchennym ninja
Podoba
Ci się japoński lub niemiecki styl noża? Okrągłe ostrza typu niemieckiego
nadają się do cięcia „ruchowego”.
Jednak prawdziwy kuchenny samuraj potrzebuje również japońskiego santoku
z prostszym ostrzem, które doskonale nadaje się do rąbania z góry. Dzięki
rowkom po bokach warzywa nie przyklejają się do niej podczas krojenia. Możesz
również użyć go jako miarki do zgarnięcia do garnka. A oprócz szerokiego
ostrza noży santoku, będziesz również zadowolony z ich szerokiego wyboru.
Ułatw
sobie przygotowanie
sushi i filetowanie ryb
Czy
jesteś fanem sushi? Idealny do tego jest nóż z jednostronnie zaostrzonym
ostrzem. Doskonale radzi sobie nawet z wymagającym filetowaniem ryb,
z łatwością oddzielisz nim skórę od mięsa.
Ostrze naszego noża do sushi Lunasol Premium S-Art jest
szlifowane z prawej strony – jest więc przeznaczony tylko dla osób
praworęcznych. Jednocześnie nie zalecamy go do stosowania przy innych
pokarmach, ponieważ krój ma tendencję do błądzenia. W takim przypadku
lepiej użyć klasycznego, dwustronnego noża ostrzonego.
Niezbędny jest wygodny uchwyt
Czy Roger Federer zostałby asem tenisowym, gdyby rakieta nie mieściła się w jego dłoni? Podobnie nie awansujesz w światowych rankingach kucharzy bez odpowiedniego uchwytu. Musi wygodnie pasować. Następnie możesz przejść do innych kryteriów. Na przykład materiał.
Plastik i włókno szklane są trwałe, drewno jest wyjątkowe
Prawdopodobnie najczęściej używanym uchwytem jest plastik. Nie zawiedzie Cię nawet w napiętych sytuacjach – jest wytrzymały, łatwy w utrzymaniu i wytrzymuje naprawdę długo. Podobne właściwości ma włókno szklane, które jest również niezwykle wytrzymałe. Jeśli jednak jesteś miłośnikiem drewna, na pewno zainteresuje Cię zestaw noży do steków Basic w pudełku. Oczywiście wymaga większej pielęgnacji, ale Twoje serce będzie zachwycone jego wyjątkowością – żaden kawałek drewna nie jest taki sam.
Przetestuj równowagę
Przy gotowaniu gulaszu obowiązuje zasada – tyle mięsa, ile cebuli. Tę samą zasadę możemy zastosować do dwóch głównych części noża. Aby dobrze nim manewrować i nie powodować bólu nadgarstka, ostrze i rękojeść muszą mieć taką samą wagę. Jak się dowiadujesz? Umieść nóż na palcu wskazującym dokładnie w punkcie pomiędzy ostrzem a rękojeścią. Jeśli żaden koniec nie spadnie, masz idealnie wyważony nóż.
Zestaw noży oszczędza miejsce i czas
Jeśli nie chcesz kupować każdego modelu osobno, zestaw 6 różnych noży Profi-Line będzie pasował do Ciebie z ostrzem ze stali nierdzewnej i plastikowym uchwytem. Dodatkowo, dzięki praktycznej bambusowej podstawce, noże nie będą niepotrzebnie kroić Twojej przestrzeni roboczej.